Nederland met 241 sporters naar Olympische Spelen in Rio

Nederland stuurt 241 sporters naar de Olympische Spelen van Rio 2016. Dat maakte chef de mission Maurits Hendriks woensdag in het Kurhaus in Den Haag bekend tijdens de presentatie van TeamNL.

Het gaat om de Nederlandse atleten die in het olympisch dorp verblijven. De sporters van Oranje die buiten het officiële onderkomen voor olympische deelnemers slapen en die als reserve voor hun discipline fungeren, zijn hierbij niet meegeteld, liet een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF weten.

Bij de Spelen van Londen in 2012 namen 178 sporters in naam van Oranje deel. ”We komen in 21 van de 28 takken van sport in Rio in actie”, liet Hendriks tijdens een gloedvolle toespraak weten.

”Dat is een groot compliment aan de Nederlandse sportwereld waard, ook al omdat we zeker geen gemakkelijke jaren achter de rug hebben.”

Verwachtingen

Aan de Paralympics (7-18 september) in Rio doen 114 Nederlandse sporters mee. ”Het is onze grootste, jongste, beste en fitste ploeg ooit”, sprak chef de mission André Cats met gepaste trots. ”Vier jaar geleden wonnen we 39 medailles in Londen. We gaan het minstens zo goed doen en waarschijnlijk nog beter.”

Zoals eerder in mei tijdens een presentatie van de vrijetijdskleding voor de olympische sporters, wilde Hendriks in het Kurhaus geen voorspelling of ambitie uitspreken over het aantal plakken bij de zomerspelen voor Oranje. ”De verwachtingen zijn zeer hoog”, gaf de voormalige hockeycoach nog wel toe.

”Volgens diverse lijstjes die ik onlangs heb gezien kan de Nederlandse ploeg in Rio rekenen op een hele batterij aan medailles. Maar bij mij staat de teller nog op nul. Het eerste eremetaal moeten we nog binnenhalen.”

Concurrentie

Hendriks sloot Londen 2012 af met 20 medailles. Sydney 2000 leverde met 25 plakken vooralsnog een Nederlands recordaantal op.

”Mondiaal wordt de concurrentie elk jaar zwaarder, de prestatiedichtheid groter en het verschil tussen winnen en verliezen kleiner. Als lid van TeamNL hebben de sporters een morele plicht, ook historisch gezien: ze moeten de waarde van ons team verhogen. Ze moeten elkaar sterker maken, in voor- en tegenspoed. We gaan het samen in Rio doen.”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *