Opnieuw goud voor zwemmers op estafettenummer

Het Nederlandse zwemmen toont zich in Londen een Europese grootmacht op het gebied van de estafettes. De mannen grepen zaterdag de Europese titel op de 4 x 200 meter vrije slag. Zij zwommen een nationaal record op die afstand. Eerder wonnen de Nederlandse vrouwen het Europese goud op de 4 x 100 vrij. De gemengde ploeg (2 mannen, 2 vrouwen) was vrijdagavond het snelste kwartet van het Europese veld.

Door: John Volkers 21 mei 2016, 19:25

De overwinning van de vier Nederlandse 200-specialisten was voor de fijnproever de mooiste van het trio. De spanning was, heel ongebruikelijk over 800 zwemmeters, tot de laatste slagen voelbaar. Op de laatste baan ging het tussen de leidende Sebastiaan Verschuren in baan 2 en zijn vrijwel even snelle Belgische tegenstrever, Pieter Timmers, in baan 6.

De Vlaming, deels opgeleid in Eindhoven, kon de Nederlander in vorm niet achterhalen. Het verschil, door Verschuren bewerkstelligd vanaf zijn eerste meters in het water, bleef intact. De marge bij de aantikplaat was 0,46 seconden, een goede meter. Timmers zei dat hij een volgende keer liever dichtbij zijn Nederlandse tegenstrever zal zwemmen. Voor een echte derby der lage landen.

Verschuren, de individueel Europees kampioen op de dubbele sprintafstand, was simpel in zijn commentaar: ‘Ik lag eerste. Dat wilde ik wel zo houden.’ In werkelijkheid ging Nederland na 600 meter met 0,06 seconde achterstand op België de finale meters van de aflossingrace in. Dat was het verschil bij het aantikken door de Belg Dieter Dekoninck en de Nederlander Kyle Stolk.

Het was de reactietijd van Verschuren die dat verschil meteen uitvlakte en in Nederlands voordeel omzette. Timmers had een overnametijd van 0,3 seconde; Verschuren van 0,2. Hij lag direct voor. Daarna gaf de vlot gestarte Nederlander – eerste 100 meter in 50,97 – niet meer af. Hij wist dat hij voor de vierde keer in een week tijd naar het erepodium moest. Driemaal werd daar voor hem (tweemaal in het gezelschap van drie teamgenoten) het Wilhelmus gespeeld.

De finale voor Nederland had een stuk gemakkelijker kunnen zijn, als in de VS geschoolde startzwemmer Dion Dreesens zijn uitschieter van de serie (1.46,93) in de avond had herhaald. Hij was daarentegen een seconde langzamer (1.47,92). Hij had na afloop geen verklaring voor zijn matige start. Hij lag zelfs, na 100 meter, achtste.

Maarten Brzoskowski, de tweede zwemmer, debuteerde op de 4 x 200 meter. Hij komt van de 1.500 meter en heeft zich speciaal voor zijn olympische kansen omgeschoold voor de kortere afstanden. Brzoskowski, een student fysiotherapie uit Best, greep na 350 meter zelfs even de eerste plaats. Hij liet zien niet voor niets in korte tijd de nummer 7 van Europa geworden te zijn.

Na 400 meter moest Stolk, een Nederlander met een Zuid-Afrikaanse moeder, de tweede plaats van Nederland in handen houden, om kopman Verschuren in stelling te brengen. Dat lukte uitstekend. Waarna Verschuren, de Nederlandse uitblinker, het goud thuis bracht met de beste splittijd (1.45,47) uit zijn carrière.

Zes mannen van Nederland krijgen de gouden medaille uitgereikt. In de ochtend zwommen Ben Schwietert en Joost Reijns op de plaats van Verschuren en Brzoskowski. Die twee hadden rust nodig, na meerdere inspanning in één zwemweek. Verschuren: ‘Ik voelde me vanochtend moe. En vanmiddag ook nog. Maar ik wist dat dit mijn laatste opdracht van deze EK was. Daar heb ik me voor kunnen opladen.’

Bron: http://www.volkskrant.nl/sport/opnieuw-goud-voor-zwemmers-op-estafettenummer~a4305360/

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *