Over Ben

OVER Ben

Ben Schwietert (16-2-1997) zwemt voor ZPC Amersfoort en traint bij het High Performance Center in Eindhoven olv Marcel Wouda en Patrick Pearson. Ben woont in Eindhoven  en studeert Econometrie & Operationele Research aan de VU in Amsterdam. In 2016 kwam als 19 jarige een droom in vervulling met deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro als zwemmer van de 4 x 200m vrijeslag estafette.

Internationaal opgegroeid

Geboren in Nijmegen verhuisde Ben een jaar later met zijn familie naar Moskou in verband met zijn vaders werk. Als oudste zoon uit een sportfamilie, moeder tennis en vader zwemmen/waterpolo kwam Ben al op jonge leeftijd in aanraking met veel sporten en leerde hij zwemmen op de compound in Moskou. Na enkele jaren Rusland landde de familie in 2001 in Shanghai waar hij, met een tussenpoze van 1 jaar in Hongarije, tot zijn 14e zou wonen. In Shanghai kwam hij serieus in aanraking met wedstrijdzwemmen. Een aantal trainers hadden Ben onder hun hoede in die periode maar vooral onder de gepensioneerde Chinese top-trainer Peng Zi Dao (aangesproken als Mister Peng) kwamen de eerste grote stappen. Dagelijkse trainingen in het Chinees waarin nadruk op de sprint werd gelegd, leverde eerste plaatsen op in het Internationaal School Circuit in Shanghai en later als ‘buitenlander’ op de Nederlandse Kampioenschappen. Tot vandaag spreken Ben en Mr. Peng nog regelmatig met elkaar.cropped-Ben-Schwietert-Borstcrawl.jpg

Eerste internationale toernooien

In 2011 keerde Ben met zijn familie terug naar Nederland waar zij in Oosterbeek aan de rand van de Veluwe gingen wonen. In die periode trainde Ben bij DWK in Barneveld en ZPC Amersfoort. Na deelname aan de EYOF (Utrecht 2013) en de Europese Jeugd Kampioenschappen (Dordrecht 2014) sloot hij zijn middelbare schoolperiode af aan het Marnix College in Ede en begon hij als eerste jaars student in Amsterdam. Zijn erelijst bevat 2 Europese gouden medailles (Londen 2016), 1 bronzen (Netanya 2015) en 1 zilveren WK medaille (Budapest 2017) alle in estafettes. Nog steeds aan het begin van een mooie zwemcariere kijkt Ben vooral uit naar individuele deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 waar hij een finale plaats op de 100m vrijeslag ambieert. Met de ondersteuning van de Rising Sun Partners komt dit doel weer een stukje dichterbij en het zou geweldig zijn als meer sponsors zich hier bij aansluiten.

Tot slot

Je kunt Ben behalve via deze webstite ook volgen op sociale media waar hij regelmatig updates over zijn zwemcarrière plaatst.